8maj2013 027y

Något som alltid är rätt, och därmed tvärt emot vad namnet antyder, är Falafel!
Jag vet inte vad falafel betyder men på svenska skulle man kan kalla det för kikärtsbollar eller kikärtsbiffar, för det är just vad det är.

Falafel för fyra portioner

2 förpackningar ekologiska kikärtor (2 x 380 g)
1 stor gul lök (eller två mindre)
1  färsk röd chili
2 vitlöksklyftor
ca 1,5 dl färsk eller fryst persilja
Salt, peppar, koriander och spiskummin

Stek finhackad gul lök, vitlök, koriander och spiskummin i någon minut och mixa sedan ihop med de sköljda kikärtorna och persiljan i matberedare eller med stavmixer.

Forma till bollar eller små biffar och stek på medelhög värme i olivolja.
Lägg upp på ugnsfast form och ställ in i ugnen på 100 grader om du behöver hålla dem varma en stund.

Tahinisås

Till mina kikärtsbollar testade jag att göra en tahini. Det är en enkel sesampasta som innehåller massor med kalcium vilket inte är helt fel!

8maj2013 010y

9 msk skalade sesamfrön
6 msk olivolja som är mild i smaken
3 msk citronsaft
3 msk vatten
1,5 krm salt

Rosta sesamfröna lätt i en stekpanna på medelhög värme. Mixa sedan fröna med resterande ingredienser till en slät pasta. Jag använde stavmixer här.

Syrlig sås
Man kan aldrig göra för många såser, eller hur? 😉

2 dl turkisk yoghurt
2 cm riven ingefära
rivet citronskal från en liten citron
salt

Blanda samman och smaka av.

8maj2013 019k

Lägg falafelbollarna, rödlök, sallad av något slag (jag använde strimlade vitkål) och andra favoritgrönsaker (gurka, paprika, tomater tex) på orientalbröd eller i pitabröd. På med dem goda såserna och några klickar Ajvar Relish (kryddstark paprikaröra på burk). Vik ihop brödet till ett kuvert och njuuut! 😉

Ja det här får bli veckans vegetariska matinspiration!