Något som alltid är rätt, och därmed tvärt emot vad namnet antyder, är Falafel!
Jag vet inte vad falafel betyder men på svenska skulle man kan kalla det för kikärtsbollar eller kikärtsbiffar, för det är just vad det är.
Falafel för fyra portioner
2 förpackningar ekologiska kikärtor (2 x 380 g)
1 stor gul lök (eller två mindre)
1 färsk röd chili
2 vitlöksklyftor
ca 1,5 dl färsk eller fryst persilja
Salt, peppar, koriander och spiskummin
Stek finhackad gul lök, vitlök, koriander och spiskummin i någon minut och mixa sedan ihop med de sköljda kikärtorna och persiljan i matberedare eller med stavmixer.
Forma till bollar eller små biffar och stek på medelhög värme i olivolja.
Lägg upp på ugnsfast form och ställ in i ugnen på 100 grader om du behöver hålla dem varma en stund.
Tahinisås
Till mina kikärtsbollar testade jag att göra en tahini. Det är en enkel sesampasta som innehåller massor med kalcium vilket inte är helt fel!
9 msk skalade sesamfrön
6 msk olivolja som är mild i smaken
3 msk citronsaft
3 msk vatten
1,5 krm salt
Rosta sesamfröna lätt i en stekpanna på medelhög värme. Mixa sedan fröna med resterande ingredienser till en slät pasta. Jag använde stavmixer här.
Syrlig sås
Man kan aldrig göra för många såser, eller hur? 😉
2 dl turkisk yoghurt
2 cm riven ingefära
rivet citronskal från en liten citron
salt
Blanda samman och smaka av.
Lägg falafelbollarna, rödlök, sallad av något slag (jag använde strimlade vitkål) och andra favoritgrönsaker (gurka, paprika, tomater tex) på orientalbröd eller i pitabröd. På med dem goda såserna och några klickar Ajvar Relish (kryddstark paprikaröra på burk). Vik ihop brödet till ett kuvert och njuuut! 😉
Ja det här får bli veckans vegetariska matinspiration!
♥
a Lady & a Tramp skriver:
Men halleluja så gott!!! Bra med recept, jag ÄLSKAR falafel! Kan äta det ”rätt”, till makaroner, som de är, i sallad…. alltid mums!
Och att tahini innehåller mycket kalcium, det visste jag inte. Det är ju jättebra för mig som inte äter mjölkprodukter! 🙂 kram
lisasvilja skriver:
Hihi! Falafelsallad måste jag testa, låter ju urgott, kanske ihopa nån gång?
Att sesamfröna innehåller mycket kalcium läste jag nyligen och ja det är ju perfekt för dig! 😉
Kram
hönapöna skriver:
tänk vad man kan tycka olika… i min värld är det bara just fel. Men bilderna är underbara! 🙂
lisasvilja skriver:
Haha, är det du som kommit på namnet kanske? 😉
Tack!
Husfrun skriver:
Falafel är väldigt gott. Men jag äter det väldigt sällan.
lisasvilja skriver:
Samma här, men nu ska jag försöka göra det lite oftare 😉
Linda skriver:
Ser smarrigt ut! Skall testas kommande helg! 😉
Kram Linda (Björns)
lisasvilja skriver:
Så kul! Berätta gärna om ni gillade sen!
Kram, kram
Fröken Tö skriver:
Falafel är grymt gott! Dock så är det är så pass billigt här nere i skåneland, att jag brukar köpa mig en rulle när suget slår till. Helt klart är det än mer studentvänligt att göra sin egna, så nästa gång ska jag nog testa receptet ovan! Ha en fin helg, kram!